Eigenlijk komt druk op een zenuw weinig voor. Véél minder dan algemeen aangenomen. Vaak denken de patiënten en ook wel soms medici dat druk op een zenuw pijn veroorzaakt. Dit klinkt wel logisch maar dit is echter niet zo. Zelfs neurologen zijn het hier niet over eens.

Bij een groot gedeelte van de patiënten die ik behandel, is er uitstralende pijn in een zenuwgebied. Let wel in het zenuwgebied, zonder dat er evenwel druk is op een zenuw.

Indien er wel druk zo zijn, wat zoals gesteld weinig voorkomt, zou er zich een triade (drie symptomen die samen voorkomen) voordoen.

  1. Gevoelloosheid in een gedeelte van het lichaam. Ook wel het dermatoom genoemd. Dit is geheel iets anders dan pijn. Ik bedoel niet verminderde of veranderde gevoeligheid. Wel gehele gevoelloosheid. Bv. indien men er met een naald in zou prikken het niet waargenomen wordt.
  2. Krachtverlies in de bijhorende spieren. Een dropvoet bv. Al is een slepende voet niet steeds het gevolg van druk op een zenuw. Hier komen soms uitzonderingen voor. Zeker als de andere twee symptomen zich niet voordoen.
  3. Uitval van het peesreflex van het betreffende niveau. Voorbeelden zijn : uitval van het kniepeesreflex of achillespeesreflex bij het aantikken met een reflexhamertje.

Vooral in de chiropraxie zal men de zenuw vaak als de boosdoener aanwijzen. Meestal ten onrechte. De uitstralende pijn is in de meeste gevallen het gevolg van een disfunctie in het bewegingsapparaat. Een mooi voorbeeld is ischias (pijnlijke uitstraling in het been vanuit de rug). In plaats van druk op een zenuw gaat het meestal over een ontregeling (disfunctie) van de bekkengewrichten.